Proč fermentace?
Proč fermentované potraviny a jaký mají hlavní zdravotní přínos?
Fermentace, neboli kvašení potravin, je tradiční proces známý po tisíce let po celém světě. Kvasit se dají různé potraviny – například zelenina 🥬, mléko 🥛, pšenice 🌾 nebo sója – a to různými metodami, jako je mléčné kvašení, alkoholové kvašení nebo octové kvašení.
Obecně se za nejstarší fermentovanou pochoutku považuje spojení čistého medu 🍯 a vody, kde díky přeměně cukru na alkohol a oxid uhličitý vznikla medovina.
Fermentace je tedy proces, při kterém mikroorganismy (např. kvasinky nebo bakterie) přeměňují cukry na jiné látky – nejčastěji na alkohol nebo kyseliny – bez přítomnosti kyslíku.
Mléčné kvašení: Král mezi fermentačními metodami 👑
Nejběžnější metodou fermentace je mléčné kvašení. Jde o typ fermentace, při kterém bakterie (hlavně mléčné bakterie – např. Lactobacillus) přeměňují cukry (např. glukózu) na kyselinu mléčnou.
Příklad: Cukr ze zeleniny je "pojídán" bakteriemi, které ho přemění na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná zeleninu zakonzervuje a dodá jí nakyslou chuť 😋. Příkladem jsou kysané zelí, kimchi, nakládané okurky (bez octa) nebo kefír.
Proč jíst fermentované potraviny? 🤔
Kvašené potraviny mají ojedinělou, výraznou chuť, do které se dá zamilovat i přes možné specifické aroma. Ale chuť není jediný benefit!
- Zlepšená stravitelnost: Často narážíme na potraviny, které jsou pro nás těžko stravitelné, jako je mléko nebo sója. Díky rozkladu některých látek pomocí fermentace se pro nás potraviny stávají lépe stravitelnými (např. přeměna laktózy v mléce na kyselinu mléčnou 🧀).
- Zvýšená nutriční hodnota: Fermentace rovněž produkuje nové živiny a některé fermentované potraviny mohou mít i antioxidační účinek ✨.
- Přírodní konzervace: Fermentace má také schopnost konzervovat potraviny. Například díky vzniku kyseliny mléčné, která je přírodním konzervantem uchovávajícím živiny, patří tento proces mezi prastaré techniky uchování potravin, aby nepodléhaly zkáze a vydržely i na pozdější dobu 🕰️.
Konzumace mikrobiomu přirozeně se vyskytujícího v kvašených potravinách je pro lidský organismus určitá symbióza, která vede k rovnováze zdraví a života 💚.
Zdroj: KATZ, Sandor Ellix. Síla přírodní fermentace. Praha: Alferia, 2020. ISBN 978-80-271-3029-0.